Felső-dunai mellékág rendszerek árvízvédelme és vízpótlása

I. ütem /KEHOP-1.3.0-15-2016-00013/

Hírek

Megkezdődtek a Felső-dunai mellékág projekt kivitelezési munkái

Igazgatóságunk az Országos Vízügyi Főigazgatósággal közösen európai uniós forrásból, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében valósítja meg a „Felső-dunai mellékág-rendszerek árvízvédelme és vízpótlása I. ütem” tárgyú KEHOP-1.3.0-15-2016-00013 azonosítószámú projektet. 
Az 1,906 milliárd forint összköltségű beruházás keretében kizárólagos állami tulajdonú létesítmények fejlesztése történik meg a Szigetközi hullámtéri vízpótló-rendszerben. A fejlesztés célja a Felső-Duna (1850-1809 fkm) árvízlevezető képességének és a meglévő ökológiai állapotok további javítása, melynek érdekében mellékágkotrások, a mellékágrendszerek műveinek, műtárgyainak az átalakítása, vizes élőhelyek rehabilitációja fog megvalósulni. 

A kivitelező az előző hónapokban a kiviteli terveken dolgozott illetve előkészítette a terepet a munkák megkezdéséhez.
Az elsőként, 2019. március második felében megkezdett kiviteli munkarész a Cikolaszigeti mellékágrendszerben lévő Barkás-ág és a Revolver-ág összekötése egy új, 170 m hosszúságú csatorna szakasszal, melyen egy új hullámtéri híd is fog épülni. A fakitermelés és a növényzet eltávolítása már megtörtént a korábban erdős területen. Az összekötő csatorna kialakításához összesen 3200 m3 kotrást kell elvégezni, következő feladatrészként a kitermelt anyag teljes mennyiségét ki fogják szállítani a hullámtérről.
A beavatkozások befejezése után a jövőben a Revolver és a Barkás Duna-ágak élő vizes átöblítésére nyílik lehetőség a felső bögéből kiinduló vízpótló csatorna kialakításával, a Revolver ágból kiágazva.

Lakossági fórum a Felső-Duna projektben

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és az Észak-Dunántúli Vízügyi igazgatóság közösen tartott lakossági fórumot a projekt keretében 2018. szeptember 17-én Dunaszigeten a Sziget-Köz-Pont Integrált Közösségi és Szolgáltató Térben. 
A rendezvény célja az volt, hogy a beruházásban közvetlenül érintett lakosság és civil szervezetek számára bemutassa a projekt műszaki tartalmát és jelentőségét.
Az eseményt Cseh Benjamin Csaba Dunasziget polgármestere nyitotta meg. Németh József ÉDUVIZIG igazgató és Németh Tamás projektvezető ismertetői után a kérdések megválaszolása következett, melyben Láng István, OVF főigazgató, valamint Kertész József ÉDUVIZIG projektvezető is aktívan részt vett.

Projektnyitó rendezvény:

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság 2018. július 11-én tartotta a projekt sajtónyilvános nyitó rendezvényét a Dunasziget közelében található, ugyancsak beavatkozást igénylő Kőhíd környezetében. A rendezvényen Dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője, illetve Láng István Műszaki Főigazgató-helyettes (OVF) ismertette a beruházás jelentőségét.